Wie omarm jij deze week?

Net zoals ik heb je vast niet met iedereen meteen een klik. Sommige collega’s, klanten of familieleden kunnen je soms aardig irriteren. En dat komt natuurlijk omdat ze soms gewoon razend vervelend zijn….. Toch?

Zo’n tien jaar geleden had ik een klant die mij mateloos irriteerde. Nogal een arrogant mannetje (vond ik) met veel blabla. Elke zin begon met
“ Sandra ik wil [vul in x, y, ]…en dan volgde er een eis. En hij dacht ook alles beter te weten. En dat liet hij ook aan iedereen weten. Maar goed, het is een klant dus ik denk “ nod & smile’, blijven lachen en desnoods als een boer met kiespijn. Totdat… het project klaar was, en ik van deze klant afwas (YEAH!!!), en hij mij – en alleen mij – uitnodigde voor een borrel! PARRRRRDON??!?! Mijn eerste reactie was: dacht het dus even niet Meneer de Grapjas. Doeidoei!

Maar… iets maakte mij nieuwsgierig. WAAROM wil hij een borrel gaan drinken? En hoe komt het eigenlijk dat ik deze man als uitermate irritant ervaar? En WAT zou hij winnen met zijn gedrag? Kortom: wat kan ik van hem LEREN?

Ik besloot de uitnodiging te accepteren en mijn twijfels meteen op tafel te gooien. Er volgende – voor het eerst in een half jaar – een open gesprek waarin ik veel leerde over mijzelf en van hem. Wat het hem bracht dit gedrag. Wat hij irritant vond aan mij (au!), en ik zag wat ik van hem kon leren. Sindsdien pas ik dat toe als de situatie daarom vraagt. Afgelopen week had ik hem nog even aan de lijn om te sparren over een en ander. Ondertussen is hij een goede vriend en concullega geworden.

En wie omarm jij deze week?

Ik daag je deze week uit iemand uit te nodigen voor een drankje die mega in je irritatiezone zit. En wees dan vooral eerlijk en nieuwsgierig. Vertel oprecht wat het gedrag van de ander met jou doet. Vraag ook hoe de ander jou ziet. Ga vooral niet in de verdediging als je dingen hoort die je misschien minder leuk vindt! Bedank de ander voor het gesprek.

En… ga daarna eens na wat je hebt geleerd over jezelf en over die ander. Durf jij diegene die je het meest irriteert te omarmen?

Sandra, ik wil dat je dit vandaag nog gaat oefenen (zie je; ik kan het nu ook!)

Iedereen heeft een andere voorkeur. Iedereen communiceert ook anders. Dat maakt ons uniek. Je komt er alleen maar achter als je erop af gaat. Niet als je het ontwijkt en die borrel toch maar afzegt.

Wil je meer leren over voorkeuren en ontdekken wat jouw comfortzone is (en dus ook je effortzone)?

Meld je vandaag nog aan voor de GRATIS training die ik geef.
Klik dan hier voor meer informatie

Enjoy your day!
Sandra van Beek

P. S. Laat je weten hoe het ging? Ik hoor het graag van je via contact@sandravanbeek.com. Succesverhaal of… toch lastiger dan je had verwacht? Ik help je graag verder, dus e-mail mij gerust.